Een beetje extra aandacht doet wonderen!

De eerste weken overleefd?

En, hoe gaat het met jouw zoon of dochter op de middelbare? De mijne heeft de eerste weken van de brugklas overleefd. Veel nieuwe dingen natuurlijk; leren, toetsen maken, omgaan met teleurstellingen, plannen, veel huiswerk. Ik hoop dat het met jouw kind ook goed gaat.

Het liefst zie je natuurlijk je kind enthousiast en vol verhalen thuiskomen. Maar, dat is meestal niet de realiteit. De tas gaat in een hoekje, je kind is moe en wil chillen en met rust gelaten worden. Da’s hartstikke normaal, kijk maar naar jezelf. Dus geen zorgen daarover! Een tiener bouwt aan zijn eigen wereld en heeft niet zoveel zin om alles met zijn ouders te delen. Dat hoort er nu eenmaal bij, maar voor jouw als ouder niet zo handig. Je wil natuurlijk graag weten wat er speelt en hoe je kunt helpen als dat nodig is. Er zijn een paar dingen die je kunt doen zonder hem of haar het hemd van het lijf te vragen of die, in de ogen van je tiener, afschuwelijke vraag te stellen: “Hoe was het vandaag op school?”. Hieronder wat tips die voor mijn tiener prima werken;

– Verwen je kind gerust een beetje, maak bijvoorbeeld iets lekkers voor hem als hij thuiskomt. Hier in huis doet een verse smoothie of een Chocotoff het altijd goed. Of mats hem een keer met een klusje skippen of plan iets leuks in het weekend. Niet teveel praten, maar gewoon doen. Iedereen doet het goed op aandacht, zelfs je tiener!

– Kijk na een paar weken even terug op wat er goed ging en wat er minder ging. Niet meteen in de stress als er een onvoldoende wordt gehaald, maar bekijk het samen over een langere periode. Je tiener is allergisch voor bemoeizuchtige ouders, dus stel vooral vragen vanuit zijn referentiekader. Zonder het wijzende vingertje, maar oprecht geïnteresseerd in zijn belevingswereld.

– Prik een vast moment in de week om de planning even door te nemen, de zondag is daarvoor een ideale dag. Gewoon samen kijken wat er allemaal op het programma staat aan huiswerk, toetsen, sportactiviteiten of andere zaken. En maak dan samen een haalbare huiswerkplanning. In het begin heeft je kind daar echt nog wat hulp bij nodig. Als het eenmaal routine is, dan kun je dit prima loslaten.

En wil je toch heel graag weten hoe het ging op school? Stel dan niet teveel vragen en luister vooral, neem de tijd voor je tiener. Hij wil het namelijk best vertellen 😊

Ik help je er graag bij!

Kijk op mijn  site voor meer informatie of bel/mail me op (06-10270492 of linda@gelukttraining-coaching.nl). Ik ben dol op plannen en op tieners, dus kom maar op!

Share This